Блогът на Георги Тепавичаров

 
Блогът на Георги Тепавичаров

 
Рейтинг: 3.00
(378)
НАЧАЛО
Биография
Публикации 2009
Публикации 09-12/ 2008г.
Публикации 01-08/ 2008г.
Публикации 2007г.
Публикации 2006г.
ЕС и как работи той!
Що е то - партия?
Фото Галерия
Връзки и Блогове
Интересно
СПОТ
Видео
За контактиПубликации 2007г. / КАКЪВ Е НАЧИНЪТ ДА СЕ РЕГЛАМЕНТИРА ПРОБЛЕМЪТ

КАКЪВ Е НАЧИНЪТ ДА СЕ РЕГЛАМЕНТИРА ПРОБЛЕМЪТ
01.09.07 12:45

Автор:Георги Тепавичаров - зам. председател на СГО на ПП Новото време
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG
Все повече Софийски граждани са възмутени и отвратени от злоупотребата на паяците в града. Фирмата „Паркинги и гаражи” АД са станали толкова алчни, че вече се чудят как да натоварват по два автомобила наведнъж на техните паяци. Явно печалбата е голяма. Общината им дава тази възможност, тъй като тя им разрешава да са монополисти в този бранш. На всеки нормален човек му е ясно, че всеки монополист може да прави каквото си иска, а и най вече когато и държавата го защитава. Също не малко без значение е и факта, че полицията и фирмата „Паркинги и гаражи” АД са се сдушили и в такъв момент се получава конфликт на интереси. Как така един полицай който по принцип получава неговата заплата благодарение на българския данъкоплатец и би трябвало да защитава същия, се води на работа при фирма „Паркинги и гаражи” АД получава от тях заплата и защитава техните интереси. Ако това не е конфликт на интереси пък на! Напълно съм съгласен, че един служител би трябвало да защитава интересите на неговият работодател, но в случая с полицая на паяка ми е много интересно кой е неговият работодател – данъкоплатеца или фирмата? Ако е фирмата „Паркинги и гаражи” АД то тогава защо носи униформа и се нарича полицай, ако е данъкоплатеца то тогава какво прави в паяка и защо не защитава работодателя си, а пази фирмата? На тези въпроси до този момент никой от компетентните лица в общината не можа да ми даде отговор. Никъде не можах и да открия в писмен вид как е законно регламентирана тази дейност за да мога да разбера целият този фарс. Затова реших да напиша как е законно регламентиран въпроса с паяците в една друга европейска държава като Берлин. Този регламент го има в писмен вид в сайта на общината и на полицията в Берлин. Може би ще послужи като съвет и пример на нашите общински полицейски бюрократи.
Полицията използва често за премахване на нарушаващите автомобили в град Берлин частни и назначени фирми. При избора на фирма предлагаща този вид услуга, тя няма право да използва безразборно различни фирми, тъй като е задължена да защитава интереса на нарушителя, тоест собственикът на автомобила, от евентуални щети които могат да му бъдат нанесени от назначената фирма /паяк/ по време на отстраняването на колата. Поради тази причина полицията е задължена да работи с няколко (не една) фирми на които тя има доверие.
Точно за да предпази данъкоплатците от евентуални щети по тяхното имущество, полицията ще нареди отстранените автомобили да се преместват на частни или държавни паркинги, а не само да се местят от едно место на друго на улицата в града. Разходите са незначително по високи ако автомобила се премества на паркинг, но затова пък за собственикът на автомобила е много по лесно и сигурно да го открие след това.
При извършването на такава услуга, фирмата с паяците е само помощник на полицията, а не е причислена към тях. Тоест тя е със статут на обикновена частна фирма, която е задължена да спазва законите и не е покровителствена от полицията. Фирмата получава частна поръчка за отстраняване на автомобила на нарушителя и нейната дейност не се счита за държавна или общинска дейност. Тя е само чарен помощник на полицията. Полицията не е задължена да отговаря за евентуални щети причинени по движимото имущество на нарушителя по време на премахването му, а фирмата – паяк отговаря за тях. В случай на щета, тогава собственикът на автомобила има право да получи обезщетение от частната фирма – паяк.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0819