Блогът на Георги Тепавичаров

 
Блогът на Георги Тепавичаров

 
Рейтинг: 3.00
(378)
НАЧАЛО
Биография
Публикации 2009
Публикации 09-12/ 2008г.
Публикации 01-08/ 2008г.
Публикации 2007г.
Публикации 2006г.
ЕС и как работи той!
Що е то - партия?
Фото Галерия
Връзки и Блогове
Интересно
СПОТ
Видео
За контактиПубликации 2007г. / Какво е остеопороза?

Какво е остеопороза?
10.10.07 17:44
Вземи в gLOG
Остеопорозата е заболяване, при което масата на костите е намалена. Освен това е влошена и костната структура на невидимо с просто око ниво. Това води до повишена костна чупливост. Болните от остеопороза страдат по-често от фрактури (счупвания на кости). Тези счупвания се получават дори от много леки удари. Всъщност, това е основният симптом на остеопорозата. Хората най-често разбират за страданието си едва когато получат счупване. Тогава им се прави рентгенова снимка, на която личи остеопорозата. Но рентгеновата снимка не е достатъчна за поставяне на диагнозата.

Остеопорозата е много често заболяване. От него страдат милиони хора по целия свят. Най-засегнати са жените от бялата раса, живеещи в големите индустриални градове.

В България все още няма сигурни данни колко точно са болните, но в Европейския съюз над 40 милиона души страдат от остеопороза. За лечение на усложненията на това заболяване годишно се изразходват над 15 милиарда долара само в Северна Америка.

Най-често при остеопороза се засягат прешлените на гръбначния стълб, бедрената кост и китката. Получават се счупвания, които инвалидизират болните.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1464