Блогът на Георги Тепавичаров

 
Блогът на Георги Тепавичаров

 
Рейтинг: 3.00
(378)
НАЧАЛО
Биография
Публикации 2009
Публикации 09-12/ 2008г.
Публикации 01-08/ 2008г.
Публикации 2007г.
Публикации 2006г.
ЕС и как работи той!
Що е то - партия?
Фото Галерия
Връзки и Блогове
Интересно
СПОТ
Видео
За контактиПубликации 2007г. / Съюз БГ: РАЗЛИЧНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА СОФИЯ

Съюз БГ: РАЗЛИЧНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА СОФИЯ
15.10.07 16:43

Автор:Съюз БГ
Вземи в gLOG

Драги съграждани, и на тези избори ще се наслушате на кметски обещания и клетви как за часове ще превърнат София в рая на Земята. И тази година всички ще обещават еднакви неща, ще говорят едно и също. Ние от СЪЮЗ БГ ви казваме кога и как можем да оправим нашата столица. Можем, защото знаем. И ви го казваме по месеци и години. СЪЮЗ БГ предлага на нормалните хора нормални решения за нормалните им проблеми в един все по-ненормален град. Дайте ни вашето доверие!

БЮДЖЕТ

Да предоговорим софийската част в националния бюджет. Софийските пари да останат в града. Ако за София остават поне 51% от приходите, градската управа да поеме целия досегашен държавен ангажимент за издръжка на детски градини, училища и заплати на учители.

Това ще означава почти двойно увеличение на парите на София, а ще останат и достатъчно средства, свободни за инвестиране в инфраструктура и подобряване на услугите. Това е справедливо решение, защото сегашното положение е парадоксално – колкото повече работят софиянци, колкото повече пари изкарват, толкова повече държавата им взима.

Срок: сега, преди да е приет бюджетът на столицата и държавата.

ТРАФИК

При това столично ежедневие не може да има радикално и успешно решение от днес за утре. Някой трябва да има куража да въведе няколко бързи решения в началото на мандата и да продължи с реформите в бъдещите 3-4 години.

Въвеждане на светофарна система „зелена вълна” и десен завой на червен светофар – до края на 2007 г.

Създаване на „паркинг полиция” като част от общинската полиция – до средата на 2008 г.

Изграждане на общински подземни и надземни паркинги на мястото на сегашните наказателни. След построяването на паркинги – премахване на синята зона по основните пътни артерии – до 2 години

Изграждане на отвеждащи дъги, градски рингове и транспортни магистрали на нива – до края на мандата

СИГУРНОСТ

Увеличаване правомощията на районните полицейски инспектори и пряко финансиране на дейността им от общината. Това са хората, които най-добре си познават кварталите и техните проблеми. С малко пари и – най-вече – с обществено доверие и помощ от общинските служби те могат да се превърнат в стожер на сигурността в кварталите. 

 Създаване на общинска полиция.

ОБРАЗОВАНИЕ

Предприемане на мерки за осигуряване на равни възможности за качествено образование на всички деца, подобряване на училищната среда, оптимизация на общинската училищна мрежа и повишаване на конкурентноспособността на човешките ресурси на пазара на труда.

Незабавно въвеждане на делегираните бюджети в училищата и за предоставяне на по-големи правомощия на местната власт за откриване, преобразуване и закриване на училища, за определяне на броя и видовете училища на територията на общината, както и при тяхното управление. (от началото на учебна година 2008-2009)

ЗЕЛЕНА СИСТЕМА И ЕКОЛОГИЯ

Запазването и развитието на зелената система трябва да се превърне в основна задача на всеки столичанин. Това засяга нашето здраве и бъдещето на децата ни. От нашите усилия зависи дали София ще се превърне в бетонно гето или в зелен европейски град с чист въздух и уютни градини и паркове. Затова нашият призив е: Общината да решава всички спорни въпроси на принципа „Зеленото има предимство”.

Стартиране на процедура за избор на Главен градинар на столицата, който да изготви зелен кадастър с описание на всички зелени площи с оглед по-добрата им защита  и развитие. (от ноември 2007)

Развитие на велоалеи и пешеходни зони.

Пълен мораториум над строителство върху зелени площи.

Пълна забрана на строителство в полите на Витоша.

Забрана на дейността на МК”Кремиковци”, премахване на сградите и саниране на околната среда.

Въвеждане на институцията „зоополицай”. 

Всяка една от тези инициативи може да стартира веднага! 

КУЛТУРА

Отдавна е време да превърнем София от административен център на страната в културна столица на България.

Да превърнем паметника на Съветската армия в Музей на модерното изкуство. Имаме първоначален проект, изработен от арх. Борислав Богданов – той десакрализира пространството и без да разрушава самия паметник го превръща в основен, носещ елемент на една просторна и светла постройка от стъкло и алуминий в рамките на сегашния плочник на паметника. Без да пострада нито едно дърво, нито един квадратен метър зелена площ в Борисовата градина, София ще се сдобие с истински модерна експозиционна зала. София е една от малкото европейски столици, които нямат музей на модерното изкуство. (начало 2008)

Да изградим постоянна сграда на цирка.  България заслужено се гордее със световни достижения в това изкуство, а нашите деца няма къде да видят най-прочутите ни трупи. Циркът трябва да има отново свой дом. Залата трябва да  е многофункционална, за да свали малко напрежението от НДК. В нея могат да се организират ред други събития, а ще е изключително подходяща и за други циркове, като партийни конгреси, например! (до 1 година)

НОВ СИЛУЕТ НА ГРАДА

Ще реализираме програма, свързана с Фасадите на блоковете в кварталите – съвместно с художествените училища и специален общински фонд за подпомагане на топлинната изолация именно в квартали като Люлин, Младост, Дружба и Левски.  Ще създам гъвкава структура за кредитиране на проекти за за разкрасяване на блоковете и изолирането им. Изключително е важно какво виждат децата ни през прозореца, когато гледат отсрещния блок – грозен сив бетон и гащи, накачени по него или – например – репродукции на най-прочутите произведения на българското и световното изобразително изкуство. (веднага)

СМЕТ

Завод - Докато трае процедурата за избор на технология за голям завод за преработка на отпадъци - да построим три по-малки цеха към съществуващите ТЕЦ-ове, които да третират боклука по системата “Херхоф”. Подобен заводи има във Виена, а в Лайпциг съоръжението по технология „Херхоф” е разположено в красив парк до езеро, сред птици и дървета. Тя е свръхекологична, основана върху безатмосферно изгаряне. При нея се отделя метан, който може да се използва от самите ТЕЦ-ове. Тези цехове осмислят разделното събиране и се комбинират успешно с идеята за когенерацията в софийските ТЕЦ. Така се обвързват два големи проблема на софиянци - парно и боклук. Реалистично е до 8 месеца да започне изграждането на три цеха, които да унищожават по 300-500 тона отпадъци дневно. По този начин ще поемат поне дневния боклук, до построяването на голям завод и ще облекчат натиска върху съществуващите сметища. (на два етапа – до 8 м. и до 2 год.)  

Закриване и рекултивиране на всички незаконни сметища.  Съвместно с градския прокурор, екологичното министерство, инспектората на София  – фирмите, които се рекламират като „кърти, чисти и извозва” – трябва да минат нанякакъв регистрационен режим към общината ,защото в над 90%  от случаите те изхвърлят на нерегламентирани сметища за твърди отпадъци, които причиняват трайно замърсяване. (веднага)

ТОПЛОФИКАЦИЯ

Нашето виждане е следното:

За да просъществува Топлофикация, тя трябва да е частно дружество. Разрешаването на проблема за собствеността на „Топлофикация София”АД – държавна или общинска може да стане чрез незабавни преговори с държавата и обща воля за постигане на разбирателство. Ако трябва и законодателна промяна – специален закон за раздържавяването на „Топлофикация София”АД – който, надяваме се, ще срещне подкрепа от управляващите за окончателно решаване на този проблем. А общината може да поддържа известна социална цена, като пряко подпомага нуждаещите се от доплащане на сметките, а не като издържа цялото дружество! 

ГРАДОУСТРОЙСТВО

Създаването на постоянна комисия, която да преработва Общия устройствен план на София. Той очевидно е остарял още отпреди приемането му от 40 Народно събрание. Най-вече в частта за общинско жилищно строителство и инфраструктура. Нужен ни е размах и виждания за следващите 50 години.

Драги съграждани! Написаното по-горе е само част от многото идеи, които в СЪЮЗ БГ имаме за нормалното управление на София. За разлика от ненормалните политици се надяваме да сме ви убедили в нашата добронамереност и честен стремеж към читава власт и съвестна управия.

На нашите опоненти нека пожелаем в следващия мандат на Общинския съвет да ползват новия завод за отпадъци за изгаряне на купищата несбъднати обещания и да ползват сградата на бъдещия цирк за провеждане на партийни си конгреси.

А на софиянци – да живеем нормално в един нормален град!

БЮЛЕТИНА 41

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1653