Блогът на Георги Тепавичаров

 
Блогът на Георги Тепавичаров

 
Рейтинг: 3.00
(378)
НАЧАЛО
Биография
Публикации 2009
Публикации 09-12/ 2008г.
Публикации 01-08/ 2008г.
Публикации 2007г.
Публикации 2006г.
ЕС и как работи той!
Що е то - партия?
Фото Галерия
Връзки и Блогове
Интересно
СПОТ
Видео
За контактиПубликации 01-08/ 2008г. / Двойният аршин на правосъдието.

Двойният аршин на правосъдието.
14.05.08 13:18

Автор:Н. Ф.
Вземи в gLOG
Слушам вчера присъдата на Боян Георгиев - приятелят на ТВ водещия Кембъла, който го уби, като катастрофира пиян в София. Слушам и се чудя - какво й става на нашата правосъдна система.
Значи световнонеизвестният Боян, който пиян подкарва мерцедеса си със 135 км/ч по "Цариградско", блъска се в микробус и убива седящия до него близък приятел, ще трябва да лежи в затвора 5 години. А звездата на леда - Максим Стависки, който пиян скача в суперлуксозния си танк "Хамър", подкарва го с над 100 км/ч към Бургас, блъска се в друг автомобил и убива намясто един младеж, а едно момиче все още е в кома, се разминава с условна присъда.
И това ако не е раздаване на справедливост с двоен аршин - здраве му кажи. Въобще не твърдя, че въпросният Боян трябва да се отърве с условна присъда за безумния начин, по който е решил да се позабавлява. Напротив - всеки, който си мисли, че е хванал Господ за шлифера, и видиш ли, той е по-важен от другите, затова ще пие, ще хвърчи по улиците като Шумахер и ще трепе хората, трябва да знае, че много се е объркал.
Въпросният пич трябва да е наясно, че за това се лежи в затвора, и то доста повече от 5 години. Защото, след като за доза хероин може да откараш 10 години зад решетките в компанията на любвеобилни затворници и една обща кофа за хигиенно помещение, убиецът на пътя трябва да получи двойно наказание. Все пак нали в нашата държавица уж има и закони, и органи, които да следят за спазването им.
Но се оказа, че май има значение кой е сгазил лука. Ако това е Боян - 5 години ще се върти в килийката, и ще се учи на затворнически чалъми. Но ако престъпникът е Максим, българският съд ще му даде възможността да помисли хубавичко какво е направил на свобода, докато маха гащи по света, пие с приятели и прави редовен секс.
Само че не става така. Хубаво - има медали, пари и слава. Но досега не е платил един лев за лечението на момичето, което сам осакати. Чакал решението на съда. Защото поисканите 2 милиона лева му се виждат множко, нищо че само хамърът му струва 200 хиляди, пък за бензина, дето смуче, за да лети - да не говорим.
Но да си продадеш колата, за да намериш пари за лекарства, е нещо, което може да стори простолюдието. Нещо, което може да направи бащата на осакатената Мануела. Но богопомазаният Максим, такова нещо не може да направи. Той най-чинно си чака решението на съда. А то беше ясно на всички, и то два дни след зверската катастрофа.
Е, хората са го казали - "За кокошка няма прошка, за милион - няма закон". Даже чалга песничка с тоя лайтмотив се въртеше по едно време в дискотечниците. Защото народът отдавна е свикнал само да цъка с език на подобни прояви на "правораздаване". И си знае, че ако един ден стане така и него го опнат на дръвника, прошка няма да има. Тя е запазен приоритет на помилваните от съдбата.
В чужбина обаче не е така. Отвъд океана наследничката на милиарди Парис Хилтън полежа в зандана, защото е карала пияна. Подобна съдба сполетя и суперзвездите Ник Нолти, Никълъс Кейдж, Ръсел Кроу… И мога да изброявам така до безкрай.
Така че, нека родните управници въобще да не реват, че ЕК ни критикува заради лошото ни правосъдие. А по-добре да си припомнят, че още в римското право е записано, че всички са равни пред закона. Всички! Без изключения!
 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0799