Блогът на Георги Тепавичаров

 
Блогът на Георги Тепавичаров

 
Рейтинг: 3.00
(378)
НАЧАЛО
Биография
Публикации 2009
Публикации 09-12/ 2008г.
Публикации 01-08/ 2008г.
Публикации 2007г.
Публикации 2006г.
ЕС и как работи той!
Що е то - партия?
Фото Галерия
Връзки и Блогове
Интересно
СПОТ
Видео
За контактиПубликации 09-12/ 2008г. / Ще има (ли) завод в София?

Ще има (ли) завод в София?
22.09.08 20:15
Вземи в gLOG
И като тръгна един боклук - цяла неделя. Идеите варират от „Ще строим завод, огромен завод, със яки бетонни стени" до „Ще караме боклука със самолети и влакове до Европа". Последно - до Силистра. Което си е същото. Макар че, като говорим за столичния боклук, всичко е предпоследно.
Първанов бе пръв. След него Станишев. Между двамата се намести Борисов в свойствен стил: вие говорите за боклук, но я кажете нещо за рейтинга!
Много малко се говори за сътворението. Сиреч за Софиянски, макар че и той се обади. Разбира се, целият в бяло.
Този, извинявам се за израза, въображаем боклук, се разходи из цялата страна, обиколи, пак въображаемо, няколко мини и се приземи във вечния Суходол. Оттам, изглежда, няма да мръдне. Поне през следващото десетилетие. Централна тема е заводът - къде, кога, кой е виновен, колко се печели от това, че го няма и къде отиват комисионите. Заводът обаче може да е централна тема, но в никакъв случай не е централен проблем. Проблемът е, че София е мръсна, най-мръсното място за живеене на света и няма да стане по-чиста, ако ще и сто завода да постоят.
Защо не се чистят улиците на София? Въпросът виси във въздуха и няма начин да получи задоволителен отговор през темата за завода. По-старите столичани помнят, че всяка нощ по улиците на София минаваха цистерните с маркучите. По никакъв начин оправданието не би могло да бъде, че днес няма пари за това, защото по никакъв начин столицата не е имала по-голям бюджет тогава. Ама тогава в София са живели половин милион, а днес са три пъти повече. Общинският бюджет обаче се е увеличил повече от петдесет пъти.
Г-н Борисов твърди, че чисти боклука на цяла България, защото всички идвали в София. Идват в София, цапат и си отиват на чисто по родните места. Като го слушам, оставам с впечатление, че другите градове са чисти не защото някой там чисти, а защото всеки от провинцията, когато тръгва за София, си взема в торбичка боклука, стоварва го тук и отпрашва обратно.
Прочие, и в София чистят. Веднъж  годишно. Ритуално. Няколко седмици преди това от общината разлепват обяви по сградите в кой ден и от колко до колко часа ще се измие дадена улица, заповядват на живущите да си вдигнат колите и за един ден изчистват. Всичко това се случва през деня. Нощем, когато няма коли по улиците, на никого не му идва наум да мине и да измие.
А защо колите са по улиците? Това е също неприятен въпрос и при всяко едно положение е свързан с чистотата. И не само с нея. Не знам дали някой печели от това, че няма завод за боклука. Но това, че някой печели многократно повече от това, че няма гаражи и паркинги, е сигурно. Кой е луд да строи гаражи и паркинги, след като има такъв неприятен конкурент в лицето на Столичната община, която е на път да обяви целия град за „синя зона".
Когато навремето Софиянски вдигна ръце от боклука и се предаде, си подаде оставката и стана депутат. Дойде Бойко Борисов. Две години говореше, че не може нищо да направи, защото всичко зависи от общинския съвет, а той е на БСП и Костов. Сега общинският съвет е само на ГЕРБ и пак нищо. Затова пък виновно стана правителството. Защо, защото не е определило терен за завода.
Въпросът за чистотата пак е в скоби, следователно - ще започнем да чистим, когато има завод. Логиката е желязна: ако почнем да чистим, къде ще слагаме боклука!
В един вестник видях снимка на плакат, залепен на балите с боклука. На него пишеше „Разкарай се, боклук!" Имаше и снимка на столичния кмет. Не съм наясно към кого е адресирано посланието, но положението с чистотата е толкова нетърпимо, че все някой трябва да мръдне от мястото си - или боклукът, или кметът. Няма никакво значение в коя посока - Силистра или на друго място по света.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0926