Блогът на Георги Тепавичаров

 
Блогът на Георги Тепавичаров

 
Рейтинг: 3.00
(378)
НАЧАЛО
Биография
Публикации 2009
Публикации 09-12/ 2008г.
Публикации 01-08/ 2008г.
Публикации 2007г.
Публикации 2006г.
ЕС и как работи той!
Що е то - партия?
Фото Галерия
Връзки и Блогове
Интересно
СПОТ
Видео
За контактиПубликации 09-12/ 2008г. / За световната финансова криза

За световната финансова криза
19.10.08 10:59

Автор:Г.Н.
Вземи в gLOG
След като през последните дни се наслушах на какви ли не коментари и анализи за голямата криза, която щяла да ни удари, и след като се изнервих от преобладаващото в тях празнодумие, усещам, че е време и аз да си кажа мнението. Може да е мнение на пълен дилетант, но нека драгият читател да прецени дали все пак няма да му е полезно.
През последните 20 години западното общество начело с американското се поразглези. Заради обстоятелството, че икономиката е поставена върху правилни релси и функционира безупречно, хората свикнаха все по-малко да работят и все повече да печелят. В резултат на това, с минимум усилия, един западняк и най-вече американец живееше в хубаво жилище, караше хубава кола, отдъхваше в хубав курорт, децата му учеха в хубави училища. Пазарът постепенно се напълни със стоки, които много малко хора купуват, но създателите им въпреки това богатеят. Телевизията се напълни с предавания, които недостатъчно хора гледат, но авторите им въпреки това са милионери. Сергиите се напълниха със списания и вестници, които много малко хора купуват и четат, но въпреки това са пълни с реклами, а издателите им са богаташи.
Апропо, същите процеси напоследък се наблюдават и в България - разбира се, в много по-малки мащаби.
И така идва един прекрасен момент, в който историческият цикъл някак си се завърта. И на цялото това благополучие за хората, които почти нищо не вършат, трябва да се сложи край. Ти, дето живееш в това баровско жилище, работиш ли наистина достатъчно, за да го заслужаваш? Ти, журналистът, дето пишеш тъпия си вестник, заслужаваш ли си заплатата от 2 бона? Ами ти, собственикът на няколко магазина, които си напълнил със стока, която не интересува никого - по каква причина очакваш да продължаваш да си богат? А ти, инвеститорът в строителството - защо настрои толкова много молове, апартаменти и хотели, и защо очакваш цените да продължават да скачат, а балъците да продължават да купуват като обезумели? Аре стига толкоз.
Казано другояче - настъпва времето на реалните стойности. Който работи сериозно - ще продължава да печели. Който е бил незаслужено богат - ще пообеднее малко. Да, това си е сътресение. Да, истерията е налице - защото незаслужено богатите са станали прекалено много. Именно от тях идва целият този вой.
На тях просто не им се иска да се сбогуват току-така с благополучието си. И за пореден път искат да прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Ако може някак си работливите реалисти за пореден път да изплатят и изстрадат мързела и алчността на наглеците. Намаляване на заплатите, съкращаване на работни места, замразяване на инвестициите - ето ги наказанията, които тарикатите налагат на невинните.
Аз лично се кефя на събитията. Крайно време е да се случат един куп неща, а именно: Алчни инвеститори в строителството да фалират. Мързеливи хотелиери и магазинери да останат без работа. Некадърни журналисти и тв продуценти - да си сменят професиите. Самозвани юпита - да спрат да се возят на 6-цилиндрови лимузини.
Работливите хора няма да останат без работа. На тях никой няма да посмее да им намали заплатите. Умните и старателните бизнесмени и търговци ще продължат да печелят - просто защото търговията няма как да умре. Производителите на хубави стоки няма как да обеднеят - никой няма да спре да яде, да се облича и да се забавлява.
Но факт е, че ще има осезаемо по-малко самодоволни юпита с вратовръзки и куфарчета. Ще понамалеят обитателите на бизнесцентрове с космически заплати, които не е ясно с какво точно са заслужени. А и доста мезонети и крайградски вили сигурно ще сменят притежателите си.
Всичко останало са подробности, които интересуват само политиците, банкерите и икономическите анализатори. На тях в момента им е някак си тегаво, доста тегаво. Но защо ли на мен никак не ми е жал и защо ли не се чувствам притеснен?
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1826