Блогът на Георги Тепавичаров

 
Блогът на Георги Тепавичаров

 
Рейтинг: 3.00
(378)
НАЧАЛО
Биография
Публикации 2009
Публикации 09-12/ 2008г.
Публикации 01-08/ 2008г.
Публикации 2007г.
Публикации 2006г.
ЕС и как работи той!
Що е то - партия?
Фото Галерия
Връзки и Блогове
Интересно
СПОТ
Видео
За контактиПубликации 09-12/ 2008г. / Какво като гласувам и нищо не се променя?

Какво като гласувам и нищо не се променя?
25.11.08 15:53
Вземи в gLOG
Интересно защо яростният стремеж за купуване на гласове се роди, когато политиците се опитват неистово да докажат на хората, че вървим нагоре? Черпенето с кебапчетата, подаряването на обувки и дърва срещу подаден глас еволюираха в цялостни маркетингови стратегии. Бизнесмените вече пресмятат колко точно да инвестират в измамите и каква ще е възвръщаемостта, след като партията купувач влезе в НС. Експерти от 9 сериозни граждански организации предложиха промени, които да прекратят тази порочна практика и да предотвратят икономическото обвързване на вота .
Една от идеите - надписите "купуването на гласове е престъпление" върху всеки агитационен материал, наистина прилича на предупредителните лепенки на цигарените кутии. Ефектът обаче ще е същият, както при пушачите: манипулаторите на избори няма да се стреснат, защото просто не се страхуват от последствията, тъй като на практика такива няма.
Не трябва да се очакват чудеса осем месеца преди изборите. Напротив, по-вероятно е тенденцията от местния вот да се запази и дори търговците да станат още по-агресивни. Истината е, че народът е обезверен. Масово се чуват мнения като: "Дори и да гласувам нищо няма да се промени". Затова все повече хора са готови поне някой лев да спечелят от гласа си. Едва когато тази обществена нагласа се промени, то и явлението ще изчезне.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1409