Блогът на Георги Тепавичаров

 
Блогът на Георги Тепавичаров

 
Рейтинг: 3.00
(378)
НАЧАЛО
Биография
Публикации 2009
Публикации 09-12/ 2008г.
Публикации 01-08/ 2008г.
Публикации 2007г.
Публикации 2006г.
ЕС и как работи той!
Що е то - партия?
Фото Галерия
Връзки и Блогове
Интересно
СПОТ
Видео
За контактиПубликации 09-12/ 2008г. / СДС спечели първия рунд

СДС спечели първия рунд
14.12.08 13:07

Автор:М.С.
Вземи в gLOG
Два дни след шушукането на десните по ъглите в кулоарите на Народното събрание видяхме и нещо реално. След многото говорене, обещания, излияния за принципна основа и ценности петима народни представители събраха силата и куража и се присъединиха към групата на ОДС. Стъпката може да изглежда незначителна за някои гурута в политологията и социологията, но е ясен знак за малката победа на СДС в първия рунд. Може би за първи път от много години насам сините успяха да спечелят най-важната битка - тази с психологическия ефект.

Бързането кой ще хапне по-апетитно парче от опозиционните групи беше лайтмотивът в действията на ДСБ и синята партия през последните два дни. Тайни срещи и разговори по телефоните почти замъглиха съзнанието им за реалната социологическа картина. Но препирнята кой е по-велик, кой е инициатор, кой е първи, за съжаление още ръководи сини и по-тъмносини в действията им. Така вчерашното приобщаване на земеделци и свободни демократи не може да бъде охарактеризирано като нищо друго освен натриване на носа на ДСБ. Но само в първия рунд. И то в 12 без 5. Сега можем да очакваме с нетърпение отговора на Командира, който със сигурност няма да закъснение и ще се случи до Нова година.

Предложението на Демократи за силна България, от друга страна, е повече от безпринципно. В бъдещия Координационен съвет трябвало да влязат представители на цялата опозиция, в това число и "Атака", и бившите управляващи от Българска нова демокрация. Целта е една - Костов да се нарече обединител. Но целта оправдава ли в този случай средствата? На първо място името, сложено от Костов - Проевропейска опозиция, не отговаря на съдържанието на съвета, който той смята да събере. За него широко е отворена вратата за "Атака", които само преди няколко месеца твърдяха, че страната ни трябва да напусне Европейския съюз. Предложенията им за национализация тотално се разминават с дясното мислене на Костов, а твърде големият процент депутати от тяхната група с агентурно минало пък се блъска челно с една от точките на т. нар. Договор за силна България, в който тъмносините си поставят за цел да извадят ченгетата от властта и всички институции. Българска нова демокрация е другото недоразумение в плановете на Командира. Доскоро управляващите с царя се опитват от година да си сложат табелката дясна опозиция. Лидия Шулева, Пламен Панайотов и Николай Свинаров бяха основна мишена на ДСБ в предния мандат, но в настоящата политическа конфигурация на Костов му е по-изгодно да ги събере под крилото си. 

Игричките "на дребно" между сини и тъмносини объркаха сметките на другия център вдясно, който се беше поуспокоил напоследък. Трескавото напускане на групата на БНС от Венцислав Върбанов и Анастасия Мозер ускори готвеното от няколко месеца разширяване на Движение "Напред", създадено от ВМРО, ЛИДЕР и Земеделски народен съюз. Единната народна партия на Мария Капон и Движение "Гергьовден", които преговарят с най-новата коалиция, са поставени в ситуация да решават на минутата местят ли се или не в групата на БНС.

Пасиансът в дясното политическо пространство се пренарежда по-бързо и от летящия към Земята астероид. Отдавна отписаните от социолозите партии вече не мислят как да впечатлят избирателите, а как да изиграят другарчето. На война като на война - това може да е единственото мото, от което се ръководят сини и тъмносини. И то с всички позволени и непозволени средства. До следващото седмица. До следващата пресконференция. И до следващите избори.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.251