Блогът на Георги Тепавичаров

 
Блогът на Георги Тепавичаров

 
Рейтинг: 3.00
(378)
НАЧАЛО
Биография
Публикации 2009
Публикации 09-12/ 2008г.
Публикации 01-08/ 2008г.
Публикации 2007г.
Публикации 2006г.
ЕС и как работи той!
Що е то - партия?
Фото Галерия
Връзки и Блогове
Интересно
СПОТ
Видео
За контактиПубликации 09-12/ 2008г. / Гръцкият урок за България

Гръцкият урок за България
17.12.08 14:41
Вземи в gLOG
Гърция или Ирландия - така изглеждаше изборът на България, когато влизаше в Европейския съюз (ЕС). Разликата е фундаментална - избираш да се променяш или консумираш. Ползваш европейските пари като ирландците - за образование, или като гърците - за инфраструктура. Не че инвестирането в инфраструктура е лошо, но в балканския му вариант то най-често е и много корупция. Неинвестирането в образование, от друга страна, обрича икономиката и бъдещето на младите хора. И както стана ясно от събитията в Атина през миналата седмица - протестите са само началото на разпада на ценностите, на обществото и на институциите.

Вече няма съмнение. Доскоро можеше да се изкушаваме от пътя на Гърция в ЕС, но след седмицата на улични протести и вандализъм там стана очевидно, че проблемите на гръцката икономика и на обществото дълго време са били замитани, а не решавани. Че парите на Европа и парите за олимпиадата не са свършили полезна работа. Напротив - корупцията сред гръцките политици е избуяла, социалното разделение се е разширило, а средната класа застрашително се е свила. Резултатът е толкова шокиращ, защото освен всичко друго гърците имат историческа памет за граждански бунтове, но като че ли ги бяха забравили през последните 30 години.

Новогръцката трагедия, разиграваща се в последните дни по улиците на големите гръцки градове, дава на България уникална възможност да надникне в бъдещето и да разбере какво я чака, ако продължава да отлага решаването на структурните проблеми, не реформира образованието, предпочита да остане в мрежата на корупцията и приема еврофондовете за нечии джобни пари. Гърция показа какво ни чака, ако се оставим на инерцията: корумпирани елити се сменят във властта, големият бизнес раздава огромни подкупи и поддържа топли връзки с партиите, образователната система се срива, средната класа се бори за оцеляване, а младите, талантливите и предприемчивите се изправят пред стени от бюрокрация, връзкарство и култура на подкупи.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.087