Блогът на Георги Тепавичаров

 
Блогът на Георги Тепавичаров

 
Рейтинг: 3.00
(378)
НАЧАЛО
Биография
Публикации 2009
Публикации 09-12/ 2008г.
Публикации 01-08/ 2008г.
Публикации 2007г.
Публикации 2006г.
ЕС и как работи той!
Що е то - партия?
Фото Галерия
Връзки и Блогове
Интересно
СПОТ
Видео
За контактиПубликации 2009 / ГЕРБ и стъкмистиката

ГЕРБ и стъкмистиката
30.06.09 13:51
Вземи в gLOG

Когато ГЕРБ се кани да управлява цялата държава, а всяко броене му се разминава с реалността точно със 100%, нещата вече не са комични, а тревожни. Защото тази разлика се прибавя или вади според потребностите на партията, която твърди, че притежава най-силните икономисти в екипа си.
Първата смешна атака бе на битово-технологично ниво. Тогава експертът на кметската партия и кандидат за депутат Красимир Велчев твърдеше, че новите правителствени самолети, пристигнали у нас преди около месец, са само с по една тоалетна на борда. Явно, отрано герберите, които вярват във властта като в свое неотменно право, се тревожат къде ще пишкат, докато летят на воля с новите самолети. Велчев, който се представи и като пилот (иначе бивш механик на витлови съветски машини в БГА "Балкан"), явно не беше виждал самолет "Ербъс" на живо. Но ние успокоихме герберите - тоалетните във всяка машина са по две. Тоест - четири бройки за двата ербъса.
На  ТV дебат  в морската ни столица формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов на географски принцип се хвърли в тема, в която разминаването му с реалността пак удари 100-те процента.
Туризмът е ябълка, която захапват всички, когато държат да са сигурни, че са наръфали всяка тема поне с по една фраза. При това в туризма изобщо не е нужно политикът да разбира нещо - важното е да спомене бранша и да размаха пръст.
Туристическият сектор формира 14% БВП, заяви с апломб Цветанов. Това би могло да бъде вярно, ако БВП за 2008 г. беше двойно по-голям.
Когато някакви хора от частния бизнес си правят личен пиар и се напъват за ръководни позиции в туристическия бранш, те нямат проблем да мятат в пространството някакви удобни им цифри, които изобщо не се базират на реалността. Когато като шарен папагал от порода "Ара" същите цифри цитира политик, който е със самочувствието, че задължително ще бъде в управлението на държавата, може би е добре да дадем кратък урок по математика, по материала от 4-ти клас.
И така, ето я задачката. Колко процента е 2,5 млрд. евро приходи от туризъм на фона на 35 млрд. евро БВП за 2008 година? Разбира се, бихме могли да подходим и по-научно. Ако приходите от туризъм са Х, а БВП е У, как ще изчислите какъв процент е Х от У. Но изобщо не сме убедени, че цифрите са известни на герберите. Защото, ако са, то излиза, че всички обещания, свързани с цифри, са с отклонение от 100% в посока нагоре или надолу - което изглежда по-удобно.
В задачката за туризма простото математическо действие дава резултат от 6,9% от БВП. Та, къде ги останалите 7,1%?
Всъщност нито една от цифрите, споменати от формалния лидер на ГЕРБ по отношение на туризма, не беше вярна. Ясно е, че говоренето по време на дебати включва и много апломб, но заради няколкото зрители, които всъщност поназнайват нещо и по същество, поне числата трябва да са верни.
Обявеният срив от 40% на туристите във Варна надмина и най-плачевните предположения от най-неуспелите хотелиери. Ако този спад беше факт, отдавна щяхме да говорим за провален сезон. А това не е така.
За момента по официални данни говорим за свиване от порядъка на 8%. За справка, към м. май Гърция отчита 9% по-малко туристи от същия период на миналата година. От курорта Албена се страхуват от спад до 20%. Кой каза 40%? Ах да, Цветанов.
В това си гръмко изказване формалният лидер дори не запази златното правило - нагоре или надолу, но винаги със 100% отклонение (измислица). Този път грешката е 500%.
Ако приемем, че предизборните обещания на партията са изчислени от същия икономически екип, който разгрява и официалните лица, дето говорят публично и се канят да управляват, и национализация на банките няма да ни спаси
.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0679