Блогът на Георги Тепавичаров

 
Блогът на Георги Тепавичаров

 
Рейтинг: 3.00
(378)
НАЧАЛО
Биография
Публикации 2009
Публикации 09-12/ 2008г.
Публикации 01-08/ 2008г.
Публикации 2007г.
Публикации 2006г.
ЕС и как работи той!
Що е то - партия?
Фото Галерия
Връзки и Блогове
Интересно
СПОТ
Видео
За контактиПубликации 2009 / Малки формации се впускат в обречена битка за частичните кметски избори

Малки формации се впускат в обречена битка за частичните кметски избори
22.10.09 19:38
Вземи в gLOG
Дойде ли време за избори, трябва да сме подготвени за всичко. Защото партиите могат да ни изненадат с какво ли не. Ставаме свидетели на смайващи политически еквилибристики, на излишни упражнения. Причината е, че когато наближи вотът, всеки започва да точи зъби за властта. Затова напоследък изневиделица изникват формации, за които дори и не сме подозирали. Някои пък се опитват да се възродят като феникс от пепелта и се впускат в надпреварата, въпреки че са обречени на неуспех. Съзнават, че нямат никакъв шанс за добро представяне и се задоволяват с едничката си цел - да откраднат някой и друг глас от опонента, за да търсят легитимност за предстоящите местни избори през 2011 година.

Според много политолози това се дължи на факта, че цялата политическа система у нас е в процес на трансформация, което е резултат от загубеното през годините доверие от страна на обществото към политическите партии.

Нещо подобно се получава и сега във връзка с предстоящите частични избори за кметове в София и страната. Само преди няколко дни за участие във вота се регистрира и Българският бизнес блок. Формацията, създадена още в началото на прехода от атрактивния Жорж Ганчев, се впуска в надпреварата след близо 10-годишно отсъствие от политическата сцена. Според председателя на партията Кристиян Кръстев, който е и кандидат-кмет на София, това е единствената партия в страната, която се възродява след много тежко състояние. Подобно и на лидери на други формации, той изрази загрижеността си за тежкото състояние на бизнеса у нас.

Само че едва ли ще станем свидетели на някакво възраждане

на Българския бизнес блок предвид останалите кандидатури. Особено в столицата. Знаем, че ГЕРБ издигнаха кандидатурата на настоящия министър на образованието Йорданка Фандъкова. Зад тази номинация застанаха СДС и ДСБ. Червените пък залагат на Георги Кадиев, който също няма шанс за победа. Общо взето подобно е разпределението на силите в цялата страна. На фона на тази картина участието на формации от типа на Българския бизнес блок направо бледнее. Истината е, че в миналото тя беше атрактивна заради председателя си Жорж Ганчев. Въпреки че беше наричан циркаджия и клоун, той беше лицето на Българския бизнес блок. Пътят му обаче пое друга посока, след като формацията се разцепи. Ганчев казва, че никога не е бил във властта, но на няколко пъти участва в президентските избори. Само че без успех. Категоричен е, че е излязъл достойно от политиката, защото според него рано или късно всеки човек трябва сам да си избира компанията. Днес, 10 години по-късно, позабравеният Български бизнес блок реши отново да се включи в кметската надпревара и да напомни за себе си. Истината е, че името на партията продължава да се асоциира с Жорж Ганчев. Най-вероятно и голяма част от хората дори смятат, че все още той е нейният председател. "Подобни формации със загубено влияние се опитват да докажат, че са добре забравено старо. Това е единственият начин да напомнят за себе си", коментира социологът Антоний Гълъбов.

Другото, което прави впечатление, е, че за пореден път кандидатите набелязват проблеми, без да се дават алтернативи за тяхното решение. Отново се говори за наболели от години въпроси като тези за трафика, бездомните кучета, лошата инфраструктура в градовете. Само че не чуваме някой да ни предлага решения. И като че ли за някои е важно най-вече да се явят на избори просто за спорта.

Друго екзотично предложение към  избирателите

в играта за частичния кметски вот е включването на инициативен комитет от блогъри и участници в интернет форуми. Те издигнаха Теодор Дечев за свой кандидат на вота в София. Той е заместник-председател на Съюза за стопанска инициатива и председател на Съвета на браншовите организации при съюза. Дечев също посочи като свой приоритет решаването на проблема с транспортния хаос в столицата, построяването на естакади и дострояването на метрото. Но доколко тази кандидатура е разпознаваема, ще видим съвсем скоро.

Въпреки минималния си шанс ССД също реши да се впусне в обречена битка за частичните местни избори. Независимо, че по-голяма част от десните избиратели ще подкрепят кандидатурата на Йорданка Фандъкова, партията номинира бившия зам.-министър на здравеопазването от кабинета на Филип Димитров - Иван Антикаджиев. Според председателя на ССД Стефан Софиянски обаче в столицата липсва автентична дясна кандидатура. Явно от партията се надяват единствено на отрицателния вот на хората, тъй като самият Антикаджиев заяви, че търси подкрепа от хора, които биха гласували с отвращение. Софиянски пък се мотивира, че все пак основната цел на ССД не е победа, а спечелването на повече гласове от кандидата на БСП Георги Кадиев.

Напуснали БСП кадри пък ще участват в частичните избори

в лицето на "Българска левица". Въпреки минималните си шансове формацията реши да издигне самостоятелна кандидатура и номинира за кмет на София Илия Божинов. "Българска левица" ще участва със свои кандидати на още две места - в столичния район "Илинден" и в Бяла черква, община Павликени.

Коалиция „Зелените" също ще се яви самостоятелно и издигна за кандидат за кмет на София Валентин Симов. Той дори изчисли, че ако гласуват около 60% от софиянци, ще бъде реална конкуренция на Фандъкова. Кандидатът бе категоричен, че времето на зелените идва. Само че не се знае кога точно ще стане това!

Колкото и незначителни да изглеждат на пръв поглед предстоящите частични избори, те са своеобразна малка репетиция за местния вот през 2011 година. А тогава ще има огромни сблъсъци на интереси. И разбира се, много играчи, малко програми и изтъркани идеи. Нищо ново под слънцето.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1542